Eurooppalaiskissat

Eurooppalainen lyhytkarva on nimensä mukaisesti Euroopan kissakantaan perustuva rotu ja vuodesta 2017 alkaen Suomen kansalliskissa.

Ulkonäöltään se on liioittelematon peruskissa ja muistuttaa maatiais- ja kotikissoja. Eurooppalainen ei kuitenkaan ole maatiainen, eikä kotikissa, eikä siihen ole sekoittunut muita rotuja. Eurooppalainen on kuitenkin jalostettu omaksi rodukseen maatiaiskissasta ja toisinaan näiden geenipoolia laajennetaan “noviiseilla”, eli maatiaiskissoilla, jotka täyttävät rotumääritelmän.

Noviiseista voit lukea lisää täällä.

Miksi eurooppalainen?

Jokaisella on oma syynsä sille miksi päätyy mihinkin rotuun, joten voin vain kertoa omat perusteluni. Vaikka rakkain kissani onkin kotikissa, pidin ongelmallisena kotikissojen lisäännyttämistä ja sen tukemista. Vastuullisesti pennutettuja kotikissoja on valitettavan harvassa, eikä se ole edes kannattavaa kun kissoja saa ilmaiseksikin. Eurooppalainen on ulkonäöltään lähinnä kuitenkin tällaista ulkonäöltään liioittelematonta peruskissaa ja luonteeltaankin ne ovat juuri sopivan leikkisiä, mutta osaavat ottaa aikansa rauhoittumisellekin ja omaavat kissamaisen itsenäisen luonteen. Rotukissan mukana saa kuitenkin mielenrauhan, kun niiden jalostuksessa edellytetään tunnettujen perinnöllisten sairauksien karsimista jalostusvalinnoilla, eikä tarvitse pelätä ongelmia joita yleensä tietämättömät pennuttajat saattavat aiheuttaa puutteellisella hoidolla tai luovuttamalla pennun liian varhain uuteen kotiin.

Rotukissalla on aina rekisterikirja

Eurooppalaisia ei tietääkseni myydä hämärästi rekisteröimättömänä samassa mittakaavassa kuin muita rotukissoja, mutta haluaisin silti muistuttaa että puhdasrotuisella kissalla on rekisterikirja. Rekisteröinti ei maksa kasvattajalle niin paljoa että sitä kannattaisi jättää tekemättä kustannussyistä, joten rekisteröimätön “rotukissa” on myyntikikka, jolla vedätetään tiettyjen rotujen ominaisuuksiin ihastuneita ostajia. Tämä ongelma ei välttämättä kosketakaan eurooppalaiskissoista kiinnostuneita, vaikka toisinaan tietämättömät saattavat määritellä kotikissansa rotukissaksi pelkästään sen ulkonäön perusteella ja korottaa tällä perusteella kissanpennun hintaa. Tietoisuuden lisääminen on kuitenkin kaikkien rotukissakasvattajien ja niiden hankkimisesta kiinnostuneiden etu.